Eğitim-Öğretim Faaliyetleri
Elazığ Açık Ceza İnfaz Kurumunda yürütülmekte olan Eğitim-Öğretim, Sosyal ve Kültürel Faaliyetler ile sportif çalışmalarda amaç; Kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutukluları, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda vatanını ve milletini seven kişiler olarak yetiştirmektir. Onları; özgüvenlerini kazanmış, kendisine ve çevresine duyarlı, ruhsal ve duygusal gelişimlerini destekleyen, sosyal ve manevi yönden toplumla uyumlu, bir şekilde topluma yeniden kazandırmaktır.
Kurumumuzda yürütülmekte olan eğitim-öğretim, sosyal-kültürel ve sportif tüm faaliyetler kanun, tüzük, yönetmelik ve genelge hükümleri doğrultusunda, Bakanlığımız ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüz tarafından diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan işbirliği protokolleri çerçevesinde yürütülmektedir.
Kurumumuzda; temel eğitim, mesleki eğitim ve sosyo-kültürel alanlarda açılmakta olan tüm kurslar İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İşkur İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde planlanmakta ve Valilik oluru ile başlatılmaktadır. Kurumumuzda açılmış olan kurslarda başarı gösteren tüm hükümlülere, görmüş oldukları eğitim alanında Milli Eğitim onaylı sertifika verilmektedir.
Kurumumuz eğitim biriminde kadrolu Bir öğretmen ve kütüphane hizmetlerini ve diğer eğitim işlerini yürüten Bir infaz ve koruma memuru görev yapmaktadır.
Ceza İnfaz Kurumumuzda sürdürülen eğitim ve öğretim faaliyetlerini şu başlıklar altında inceleyebiliriz:
· Temel Eğitim Kursları
*1. Kademe Okuma-Yazma Eğitimi Kursları
*2. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursları
· Orta ve Yüksek Öğretim Faaliyetleri
* Açık Öğretim Ortaokulu
* Açık Öğretim Lisesi
* Öğrenci Seçme Sınavı
* Açık Öğretim Fakültesi
* Açık Öğretim Ortaokul, lise ve Açık Öğretim destek kursları
Kurs Faaliyetleri
* Mesleki Eğitim Kursları
* Sosyal ve Kültürel Kurslar
* Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri
* Sosyal ve Kültürel Faaliyetler
* Tiyatro Gösterimi
* Konserler
* Konferans
* Sergi
* Film Gösterimi
* Konser ve Halk Oyunları Gösterisi
* Münazara
* Sportif Faaliyetler
* Kütüphane Faaliyetleri
* Eğitim Kurulu Faaliyeti
* Personel Eğitimi Faaliyeti
1. TEMEL EĞİTİM KURSLARI
Kurumumuzda bulunan hükümlülere okuma yazma bilmeyen ya da Yetişkin II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi bulunmayan her hükümlüye " Zorunlu İlköğrenim Çağı Dışında Kalmış Okuma-Yazma Bilmeyen Vatandaşların, Okur-Yazar Duruma Getirilmesi Veya Bunlara İlkokul Düzeyinde Eğitim Öğretim Yaptırılması Hakkında Kanun" kapsamında eğitime tabii tutulur. Elazığ İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde Yetişkinler Okuma – Yazma I. Kademe ve II Kademe Kursları düzenli olarak açılmaktadır.
a) OKUMA-YAZMA 1. KADEME EĞİTİMİ KURSLARI
Kurumumuza gelen her hükümlüye eğitim durumu tespit edilerek okuma yazma bilmeyenler ile ilkokul eğitimini yarıda bırakmış olanlar okuma-yazma kurslarına gitmeleri sağlanır. Mevzuatımız hükümlerine göre Kurumumuzda bulunan hükümlülere okuma yazma bilmeyen 65 yaş altında sağlıklı genç ve yetişkinler açılmakta olan kurslara alınmakta, burada Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı doğrultusunda temel okuma-yazma eğitimi verilmektedir.
Bu kurslar kurum öğretmenleri tarafından verilmektedir.
b) OKUMA YAZMA 2. KADEME EĞİTİMİ KURSLARI
Gerek Okuma - Yazma 1. Kademe Kursunu başarı ile bitirenler ve gerekse İlkokulu ara sınıflardan terk etmiş durumda olanlar Okuma Yazma 2. Kademe Kursu(İlkokul Bitirme Kursu)na alınarak eğitimlerini tamamlamaları sağlanmaktadır. Bu kursu başarı ile tamamlayanlar İlkokul Eğitimini tamamlamış sayılmakta ve Açık Öğretim Ortaokulu'na 5. sınıftan kayıt yaptırma hakkına sahip olmaktadır.
Kurumumuzda bulunan hükümlülerden şartları uygun olanlara düzenli olarak Okuma - Yazma 2. Kademe Kursları açılmaktadır. Okuma Yazma II. Kademe Kursları Kurum Öğretmenleri tarafından verilmektedir. Kurumumuzda açmış olduğumuz kursları başarı ile tamamlayan hükümlüler Yetişkin II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi almaktadır. Daha sonra bu hükümlülere yeni kayıt döneminde Açık Öğretim Ortaokulu'na kaydedilerek, böylelikle Ceza İnfaz Kurumunda bulundukları süre içerisinde eğitimlerini tamamlamaları imkânı sağlanacaktır.
2. ORTA VE YÜKSEK ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
Kurumumuzda bulunan hükümlü öğrencilere Matematik,Fen Bilgisi Kursları Halk eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından görevlendiren branş öğretmenleri tarafından verilerek, sınavlar için destek sağlanmaktadır.
a) AÇIK ÖĞRETİM ORTAOKULU
Kurumumuzda bulunan hükümlü ile yapmış olduğumuz birebir görüşmelerde sürekli olarak okumanın ve eğitimlerini tamamlamanın önemi vurgulanmış, şu an bulundukları durumun bir üstü eğitimi almaları için yönlendirici tavsiyelerde bulunulmuştur.
b) AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ
Kurumda bulunan ilköğretim mezunu ve liselerin ara sınıflarında terk durumda olan, hükümlülere Kayıt dönemi gerekli duyurular yapılarak eğitimlerine devam etmeleri sağlanmaktadır.
c) ÖĞRENCİ SEÇME SINAVI
Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlüler ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan tüm merkezi sınavlara katılma hakkına sahiptir. Uygun şartları taşıyanların sınav evrakları tanzim edilerek sınavlara girmeleri için E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna götürülmektedirler.
d) AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ
Kurumumuzda bulunan hükümlüler yüksek öğrenimlerini Açık Öğretim Fakültesi kanalı ile gerçekleştirmektedirler. Öğrencilerinin sınavları kurumumuzda yapılmakta olduğundan sınav dönemlerinde sınava katılacak olan hükümlü ve tutuklular tespit edilerek Bakanlığımız ile gerekli yazışmalar yapılmakta, hükümlü ve tutukluların sınavları kurumumuzda yapılmaktadır.
e) MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI
Hükümlülerin kendilerini bir meslek dalında yetiştirmeleri, kurslara katılarak kursun sonucunda başarılı oldukları takdirde Halk Eğitim Merkezi ile iş birliği halinde "Kurs Bitirme Belgesi" almalarını ve tahliyeleri sonrasında öğrenmiş oldukları bu meslek ile iş bulmalarını sağlamak temel amaçlarımızdandır.
Kurumumuzda,Doğal gaz,Kaynakçılık Terzi, Erkek kuaförü ve mahkumların sürekli yararlandıkları hobi atölyeleri bulunmaktadır.
Bu atölyelerde "Mesleki Eğitim Kursları" açılmakta olup hükümlülerin birer meslek sahibi olarak tahliye sonrası hayata uyum sağlamaları amaçlanmaktadır.
KURUMDA AÇILAN KURSLAR
* Bilgisayar İşletmenliği kursu
* Doğal gaz tesisatçılığı Kursu
* Kaynakçılık Kursu
* Terzilik kursu
* Bağlama Kursu
* Halk Oyunları Kursu
* Resim Kursu
* Erkek kuaförlüğü kursu
* Yetkili kalorifer ateşçiliği kursu
* Karo ve fayans döşemeciliği kursu
SOSYAL - KÜLTÜREL KURSLAR
Kurumumuzda bulunan hükümlülere yönelik olarak mesleki eğitim kurslarının yanında sosyal ve kültürel yönden gelişmelerini temin etmek ve sosyal hayattan kopmadan yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak amacıyla "Sosyal ve Kültürel Kurslar" da açılmaktadır. Bu kurslardaki amaç sosyal hayatın her zaman devam ettiğini hükümlülere fark ettirmek ve kendilerini toplumdan soyutlamalarını ve tahliye sonrası sosyal çevresi ile uyum sıkıntısı yaşamadan topluma intibaklarını sağlamaktır.
1. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSLERİ
Kurumumuzda bulunan hükümlülere yönelik Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri, Adalet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 30.03.2001 tarihinde imzalanan "Hükümlülerin Dini ve Ahlaki Gelişimlerini Sağlamaya Yönelik İşbirliği Protokolü" kapsamında Elazığ İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen Bir erkek vaiz tarafından verilmektedir. Dersler; Bakanlığımızca 26.09.2002 tarihinde yayınlanan "Adalet Bakanlığına Bağlı Ceza İnfaz Kurumlarındaki Hükümlülere verilecek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Müfredatı"na uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
2.SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER
Kurumumuzda sosyal ve kültürel faaliyetlerin planlanması ve uygulanması Eğitim Birimi personelince gerçekleştirilmektedir. Kurum içi ve Kurum dışında gerçekleştirmiş olduğumuz faaliyetleri kısaca şöyle sıralayabiliriz..
a-Tiyatro Gösterimi
Kurumumuzda hükümlü yönelik açılan kurslar ve dışardan getirilen Tiyatro gruplar ile Tiyatro çalışmaları yapılmaktadır.
Hükümlüler tarafından sahnelenen oyunlar gösterilmektedir.
b-Konserler
Kurumumuzda bulunan hükümlülere moral ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla sık sık konserler düzenlenmektedir.
c-Konferans
Kurumumuzda bulunan hükümlülere sosyal ve kültürel yönden kendilerini geliştirebilmeleri amacıyla çeşitli konularda konferanslar düzenlenmektedir. Özel gün ve haftalarda ilimiz Fırat Üniversitesi,İl Müftülüğü,Milli Eğitim Müdürlüğü,İl Sağlık Müdürlüğü ile yazışmalar yapılarak çeşitli konferanslar verilmektedir.
d-Film Gösterimi
Gösterime yeni girmiş olan filmler temin edilerek Kurumumuz Eğitim Kurulu tarafından incelenmekte ve yayınlanması uygun görülen filmler hakkında Eğitim Kurulu Kararı alınarak merkezi yayın sistemi üzerinden belli günlerde tüm hükümlü ve tutuklulara izlettirilmektedir. Önemli gün ve haftalarda konuyla ilgili eğitici belgeseller gösterilmesine önem verilmektedir..
e) Sergi
Elazığ Adalet Sarayında belli dönemlerde açılan cezaevi ürünleri satış standı hükümlü el işleri ürünleri satılmaktadır. Ayrıca İl Özel İdaresi tarafından tahsis edililen Kültür Merkezinde hükümlüler tarafından yapılan el işi ürünler hem sergilenmekte hem de satılmaktadır
g) Bilgi Yarışması ve Münazara
Hükümlülerin bilgi seviyelerini arttırmaya yönelik genel kültüre dayalı bilgi yarışması her 3 aylık dönemlerde periyotlar halinde hükümlülerce yaptırılmaktadır. Münazara için daha çok güncel konular seçilmektedir.
c) SPORTİF FAALİYETLERİ
Satranç bilenler arasında sürekli olarak satranç turnuvası yapılmaktadır. Ayrıca satranç kursu ile satranç bilenlerin sayısı arttırılmıştır.
Kurumumuz bünyesinde hükümlülere Basketbol, Veleybol, Badminton sahamız bulunmakta olup Her Hafta birgün dışarıda anlaşmalı olan halı Sahada futbol turnuvaları yapılmaktadır.
d) KÜTÜPHANE FAALİYETLERİ
Kütüphanemiz Demirbaşına Kayıtlı 1515 adet kitap bulunmaktadır. Kütüphanemizin zenginleştirilmesi için yayınevlerinden ve bağışlarla kitap sayısının arttırılması ( yeni ve güncel kitaplar ) çalışması devam etmektedir.
Kitaplar 15 günün sonunda iade edilmek üzere hükümlülere verilmekte, uzatılma talebi geldiğinde ise bir defaya mahsus tekrar 15 gün süre tanınmaktadır.
e) EĞİTİM KURULU FAALİYETLERİ
Eğitim Kurulumuzca: gerek Kurumumuz Kütüphanesine bağışlanan gerekse hükümlüler kendilerine gelen kitap ve yayınları "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelik ve Ceza İnfaz Kurumları Kütüphane ve Kitaplık Yönergesi" hükümlerine göre incelenmektedir. Gerektiğinde İl Emniyet Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapılarak kitap ve yayınlar hakkında mahkemelerce verilmiş herhangi bir toplatma kararı olup olmadığı araştırılmaktadır.
Eğitim Kurulu karar dosyamız düzenli olarak tutularak alınan her kararın bir nüshası burada muhafaza edilmektedir.
f) PERSONEL EĞİTİMİ
Kurumumuz personelinin Hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimleri Bakanlığımıza bağlı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personel Eğitim Merkezlerince gerçekleştirilmektedir.